Skidåkningen har generellt sett en väldigt lång och fin historia i Sverige. Men det finns troligtvis en rad saker som du inte hade någon aning om när det kommer till skidåkningens historia.
Historien om skidåkningen – längre än man kan tro
De flesta vet om att Sverige är ett kallt land och att skidåkning därför passar perfekt. Samma sak gäller till exempel för Norge, som är ett land där bland annat längdskidor ses som en nationalsport, och man har lyckats skörda enorma framgångar under många årtionden.
Men hur gammal är egentligen skidåkningen? För att förstå det måste man också förstå hur gamla skidorna är. Det finns delade uppfattningar om exakt hur gamla skidorna är, men det finns uppgifter som talar om att skidorna är så gamla som upp till 5000 år, eller ännu mer. Mycket beror på vem man frågar i det här läget.
Oavsett vad, var det i just Sverige som man hittade den äldsta skidan. Det var utanför Skellefteå som delar av vad som tydligt uppfattades som en skida hittades. Samtidigt är det också ett tecken på att den mycket väl kan vara betydligt äldre än så. Det är dock något som det egentligen bara går att spekulera om. Men det man vet är att skidan som uppfinning är nära 5000 år gammal. Utöver det har skidan förstås förändrats rejält, inte minst i storlek, och förmåga att smidigt användas som färdmedel.
Skidor som sport
Just skidans förändring för att bli ännu snabbare på snö har gjort det möjligt att utveckla flera häftiga vintersporter. Skidåkning används oftast som ett samlingsnamn, men faktum är att det finns mängder av olika grenar inom det här. Några exempel på det är längdskidor, eller längdåkning, vilket är en av de mest klassiska grenarna. Även inom längdåkningen finns det dock vissa skillnader, i synnerhet distanserna, vilka kan vara väldigt olika beroende på vilka tävlingar det rör sig om.
Sedan finns skidskytte, en sport som kombinerar skidåkning med skytte. Sporten har under senare år fått stor uppmärksamhet i andra delar av världen. Inte minst för att den på många sätt är väldigt unik, och det är ingen typ av sport som många människor är vana att utöva eller titta på.
Inom skidsporten finns det även en rad andra unika och häftiga sporter. Det handlar till exempel om backhoppning. Det här är en sport som får många att tappa hakan. Sporten går egentligen ut på en enda sak, att hoppa så långt som möjligt med ett par skidor. Utövaren åker lift upp till toppen av backen/banan. Därifrån sätter hen sig på en liten bänk och planerar sitt hopp. Sedan åker utövaren rakt ner, hoppar och försöker att komma så långt som möjligt.